Акції протесту, як вижити

Не секрет, що мирна акція протесту з тих чи інших причин може перейти в стадію масових заворушень. Це відбувалося і під час масових акцій протесту в Україні, які розпочалися 21 листопада 2013 року у відповідь на зупинення процесу підготовки до підписання угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом.

Ось тому, кожній людині, яка приймає або хоче взяти участь у таких акціях протесту, необхідно дотримуватися елементарних заходів безпеки та знати, як поводитися в екстремальних ситуаціях.

 

Як поводитися при загрозі масових заворушень

- Акції протесту – це місце особливого розпалу пристрастей, обстановка, коли будь-які почуття та конфлікти у багато разів посилюються. Але, з якого боку барикади Ви не знаходилися, потрібно пам'ятати про головне – особисту безпеку. Стадне почуття зазвичай послаблює основний інстинкт самозбереження, що може призвести до людських жертв.

- Не дозволяйте емоціям взяти гору над здоровим глуздом. І навіть якщо мітинг чи демонстрація ніяк не обійдеться без Вашої участі, а громадянська думка не дозволяє залишитися осторонь, здорово оцініть ситуацію та зважте всі ризики. Завжди будьте готові до різного розвитку подій, адже навіть мирна акція протесту може обернутися в криваве протистояння із правоохоронними органами або протиборчою стороною.

- Не подавайтеся на провокації і не спробуйте спровокувати інших. Відомо, що у подібних ситуаціях невеликий конфлікт може вилитися у трагедію. Більше того, більшість учасників будь-якого мітингу – це зовсім не завзяті шанувальники ідеї, а просто люди з нестачею гострих вражень.

- Будьте обачними з точкою зору та висловлюваннями. Обстановка у будь-якій акції протесту може дуже швидко змінюватись. Виходьте зі становища «навколо – вороги», і Ваші шанси залишитися живими та здоровими значно зростуть.

- Давайте оцінку ситуації залежно від місця перебування. Стійте ближче до зручних шляхів відходу та подалі від епіцентру скупчення людей. Постійно спостерігайте за тим, що відбувається навколо.

 

Як не стати жертвою під час масових заворушень 

Під час мирних акцій протесту є ймовірність раптового прояву насильства, «коли ніщо не передрікало лиха». Приводом для цього може бути будь-що: зіткнення груп мітингувальників з різних таборів, активні дії правоохоронних органів, розбрат або навіть дика випадковість.

У випадку, коли мирна акція протесту перетворюється на масові заворушення, як зброя застосовується те, що є «під рукою»: біти, палиці, каміння з бруківки, запальні саморобні пристрої, петарди та багато іншого.

Перше, що не є безпечним для учасника або випадкового свідка масових заворушень – це звичайна бійка. Зазвичай учасники бійки слабко ідентифікують «чужих» та «своїх», тому яка б не була Ваша позиція, бійка на вулиці – це небезпечно. Психологія масової бійки завжди однакова – натовп розподіляється на кілька осередків. І коли одна сторона перемагає, то осередки трансформуються, і відбувається просте добивання іншої сторони. Тому, уникайте епіцентру масових зіткнень, не провокуйте насильство, розумно оцінюйте свої сили.

Нерозумно показувати геройство проти агресивно налаштованих людей – це лише посилить Ваше становище. У такій обстановці краще відразу при першому ударі впасти, і прикинутися непритомним. Після того, як буде можливість, відійти в безпечне місце. Навпаки, не можна падати в щільному натовпі, при його пересуванні. Ризик поплатитись життям – дуже реальний.

Опинившись в епіцентрі бійки, прикрийте голову руками, втягніть її в плечі, і пробивайтеся туди, де безпечніше.

Камінь – одна із найнебезпечніших зброї при масових заворушеннях. Камінь, цегла, металеві предмети, фрагменти бруківки – все йде в хід, і становить велику загрозу для здоров'я та життя людей.

Щоб захиститися від попадання каменів потрібно: прикрити голову руками або іншими підручними предметами, пригнутися і бігти в укриття.

Якщо Ви - випадкова ціль, визначте справжню ціль поразки, і постарайтеся від неї піти максимально швидко. Гірше, якщо розлючений натовп хоче заподіяти каліцтва саме Вам чи групі людей, з якими Ви перебуваєте. У цій ситуації йдіть подалі від супротивника, ховаючись за стінами, машинами, будівлями. Не можна бігти прямою лінією, адже така ціль для противника буде дуже доступною.

Найстрашніше, коли  в ході масових заворушень починають використовуватися запальні та вибухові пристрої. По-перше, їх застосування означає, що учасники битв готові до найстрашнішого розвитку подій. По-друге, цей розвиток подій може торкнутися і Вас.

Коктейль Молотова – один із найнебезпечніших знарядь розгрому. Інформація про те, як зробити коктейль Молотова зараз доступна в багатьох джерелах. Якщо вміст пляшки, в палаючому стані, опинився на Вашому одязі, необхідно відразу скинути його з себе, навіть не думаючи про те, щоб загасити вогонь на собі.

До того ж, часто застосування коктейлю Молотова з боку демонстрантів означає, що кардинально почне діяти і друга сторона, якою може виявитися правоохоронні органи або війська.